Velkommen

Velkommen til denne høyst ærverdige nerdebloggen. Her kan du lese filmanmeldelser av selvutnevnte filmnerder og kommentere dersom du er enig eller uenig. God fornøyelse.

Beste film i sommer?

mandag 23. april 2007

28 Days Later

Regi: Danny Boyle

Utgivelsesår: 2002

Skrevet av: Alex Garland


I Rollene: Cillian Murphy, Brendan Gleeson, Naome Harris, Megan Burns, Christopher Eccleston
Noen dyreaktivister slipper løs noen aper i fangenskap uten å vite at dyrene er infisert med et virus som skaper et voldsomt raseri og blodtørst. 28 dager senere våkner Jim opp alene på et sykehus i London. Snart finner han ut at han er helt alene. Hele byen er øde og forlatt. Totalt uvitende om viruset ender han opp med å flykte fra en gruppe infiserte mennesker og støter så på flere overlevende. Senere plukker de opp et radiosignal som fører de nord for Manchester, der en gruppe soldater hevder å ha "løsningen på viruset". Men har de det?

Danny Boyle har gjennom flere år vist seg som en av Storbrittanias mest spennende regissører. Blant annet gjennom kulthiten Trainspotting og nylig gjennom storfilmen Sunshine. Filmen 28 Days Later ble en stor hit i 2002, og var blant annet med å gjøre en stjerne av Cillian Murphy, som senere har spilt i Hollywood filmer som Batman Begins og Red Eye. Dette er ikke første gang Boyle lager en film basert på Alex Garland. I 2000 lagde han The Beach, som var basert en bok av nevnte Garland. I 28 Days Later står Garland selv for manuset, noe som kanskje har hjulpet i forhold til The Beach, som fikk relativt lunken mottagelse.

Filmen kan på mange måter minne litt om George A. Romeros Dawn of the Dead. Men er samtidig et frisk pust i grøsser-sjangeren, som for meg kan virke til tider ensrettet og idéfattig. Det som først og fremst hjelper denne filmen er en fantastisk visuell stil. Langdistansebildene av et øde London gir en glimrende troverdighet og setter et godt inntrykk.

Skuespillerne må man kunne si gjør gode roller. Utenom nevnte Cillian Murphy vil man også kunne dra kjensel på Brendan Gleeson, og Naomie Harris. Sistnevnte har gjort det stort i senere tid med roller i Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest og Miami Vice. I 28 Days Later spiller hun tøff dame med overlevelsesinstinkt på en troverdig måte.

Karakterbyggingen er en av filmens viktigste holdepunkter. Det at man faktisk kan føle med karakterene er essensielt for at utviklingen av historien skal være interessant. Blant annet følger vi Naomie Harris' karakter gjennom en utvikling fra en tøff fasade til et punkt der hun må innse at hun ikke kan låse alle følelser ute på tross av at viljen til å overleve krever at man skaper en følelsesmessig avstand.


Som nevnt minner deler av filmen om Dawn of the Dead (1974). Det kan ha noe med at Danny Boyle sannsynligvis har latt seg inspirere av zombie-mesteren Romero i produksjonen av denne filmen. 28 Days Later er en god film for den som tåler å se litt blod. Den kan virke skremmende realistisk til tider, men mangler litt på å virkelig komme i havn som en veldig skremmende film. Dette skyldes nok mye min subjektive tilnærming til grøssersjangeren, for den gjennomsnittlige filmseer vil nok finne dette skremmende nok, og litt til.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Har aldri vert noen spesiell fan av grøssersjangeren i det hele. Har dere noen veldig bra grøsserfilmer å anbefale... Jeg vurderer å se 28 days later nå faktisk. Ellers liker jeg veldig godt litt psykologiske thriller/grøsser-filmer som The Shining og Silence of the Lambs... Jeg synes forøverig at Villmark var nokså skummel. Jeg vet hva Leiv føler for den filmen, så du skal slippe å kommentere akkurat det:-)

1234567 sa...

Du nevnte The Shining og Silence of the Lambs. For min del stopper det fort der. Den eneste grøsseren jeg kan huske har gitt inntrykk de siste årene er for min del The Grudge. Ikke fordi det er en veldig god film, men fordi den klikkelyden er sinnsykt ekkel.

Anonym sa...

Den var ikke mye mer enn ok. men pappa synes den var enda dårligere da vi så den på kino i London da den kom :) Lar meg underholde.