Velkommen

Velkommen til denne høyst ærverdige nerdebloggen. Her kan du lese filmanmeldelser av selvutnevnte filmnerder og kommentere dersom du er enig eller uenig. God fornøyelse.

Beste film i sommer?

onsdag 2. mai 2007

The Black Dahlia

Regi: Brian De Palma
Utgivelsesår: 2006
Skrevet av: Josh Friedman basert på James Ellroys roman

Skuespillere: Josh Hartnett, Aaron Eckhart, Scarlett Johansson, Hilary Swank, Mia Kirshner



Dwight "Bucky" Bleichert og Leland "Lee" Blanchard er kompiser og partnere i samme avdeling i et korupt politivesen i Hollywood på 1940-tallet. Men etter et brutalt mord på en gryende skuespillerinne tilspisser forholdet deres seg. Mørke ting er i gjære i Brian De Palmas film-noir thriller. Filmen er basert på romanen ved samme navn av James Ellroy. Dette er mannen som skrev L.A. Confidential som ble fantastisk filmatisert av Curtis Hanson.

Brian De Palma er mannen som gav oss Scarface, han gjenopplivet Al Capone i The Untouchables, men har igrunn ikke laget en skikkelig god film siden Carlito's Way fra 1993. Den første Mission Impossible var helt ok, men ikke mer. Og hverken Snake Eyes, Mission to Mars eller Femme Fatale har vært store slagere. Så det var med en viss skepsis jeg satte meg ned med denne. Men når en kamerat har kjøpt en film og vil ha meg med å se, takker jeg ikke nei. Før denne filmen hadde premiere var jeg spent, men så begynte anmeldelsene og komme, noe som medførte økt skepsis. Og, ja jeg mener at man ikke skal ta anmeldelser for god fisk, men når et så bredt spekter av filmkjennere plasserer filmen midt på treet begynner jeg automatisk å tvile på om det er verdt det.

Skepsisen viste seg fort å være rettferdiggjort. Filmen tok aldri tak i meg. Den utgir seg for å være en thriller, men byr aldri på mye spenning. Når det er sagt, så ser det veldig pent ut. Stilen er gjort til kjenne av glimrende nedtonet fargebruk og stemningsfull musikk. Røykingen er også på plass som i en ekte film-noir. Miljømessig er det også en innertier. Man begynner å tro at man ser på mennesker fra 40-tallet. Men desverre er det ting som trekker ned dette flotte scenarioet. De to politiinspektørene ser på filmruller, av den døde kvinnen, som skal være bevismaterialet. Problemet er at disse filmrullene er altfor godt laget. De burde blitt "rustet" ned til en mer troverdig 40-talls look. Smussfilmer fra 40-tallet så aldri så bra ut som her. Det trekker ned.

Skuespillet er ikke så værst, men også her er det rom for forbedring. Josh Hartnett er som kledd for rollen som Bucky Bleichert. Det som er leit er at han ligner alle andre roller han har spilt. Det er liksom aldri noe muntert over denne mannen. Jeg har som regel hatt sansen for Josh i de rollene, men nå mener jeg det har kommet til det punktet at han burde gjøre litt varierte saker. Aaron Ekhart, derimot, er lang ifra der jeg så han sist, som kjepphøy lobbyist i Thank You For Smoking. Han overbeviser i rollen som den nedbrutte politimannen, og jeg har stor tro på at vi får se mer til han snart. De kvinnelige rollene er også flott bekledd med Scarlett Johansson og Hilary Swank som drar unge Bucky i hver sin retning. Spesielt synes jeg Swank klarer seg bra, selv om hun roter litt med aksenten sin av og til.

Så til hovedproblemet i filmen. Den gir seg ut for å være en thriller. Og basert på en James Ellroy-roman forventer man en fiffig krimgåte. Problemet er bare at man ser det fra politimannens øyne, og ikke noe mer. Vi får ikke en gang være flue på veggen. Det resulterer i at man aldri er klokere enn etterforskeren selv. Man sitter aldri med følelsen av at man tror man har løst gåten, for så å bli overrasket på slutten. Isteden får vi servert en mann som slites mellom to damer, og endel intetsigende dialog for så å få slengt løsningen i fanget i løpet av altfor kort tid. Det er heller aldri noe særlig spennende.

Det begynner å bli en stund siden herr De Palma har servert oss en godbit nå. Og det kan bli en god stund til. Hverken Redacted eller den planlagte oppfølgeren til The Untouchables virker spesielt lovende. Kanskje på tide å tenke nytt?

3 kommentarer:

Anonym sa...

Jeg synes filmen så litt interessant ut når jeg så traileren, men etter diverse anmeldelser er jeg ikke like begeistret lenger.

Jeg har forresten et lite ønske:
Om noen av dere har sett Pan's Labyrinth, hadde det vert fint om dere ville skrive noe om den:-) Den virker fantastisk. Jeg sitter å vurderer å kjøpe den.

1234567 sa...

Pan's Labyrint er fantastisk. Og bør kjøpes. En av fjorårets desidert beste filmer. Kjøp, kjøp, kjøp.

The Muffin Man sa...

Her var det mye oppdateringer... dere er forsyne meg værre enn meg... og det sier litt!