Velkommen

Velkommen til denne høyst ærverdige nerdebloggen. Her kan du lese filmanmeldelser av selvutnevnte filmnerder og kommentere dersom du er enig eller uenig. God fornøyelse.

Beste film i sommer?

torsdag 26. april 2007

Oldboy

Regi: Park Chan-wook
Utgitt: 2003, Sør-Korea

Skrevet av: Hwang Jo-yun, Park Chan-wook, Lim Chun-hyeong, Lim Joon-hyung, Garon Tsuchiya

I rollene: Choi Min-sik, Yu Ji-tae, Kang Hye-jeong, Ji Dae-hanAll Hail Park Chan-wook.

Den Sørkoreanske filmregissøren Park Chan-wook er best kjent for den såkalte Hevntriologi. I denne inngår Sympathy for Mr. Vengeance (2002), Oldboy (2003) og Sympathy for Lady Vengeance (2005). På grunn av diverse omtaler og tips kjøpte jeg derfor første film. Det var en god film, ikke i en særklasse, men god nok til at jeg måtte kjøpe Oldboy for å se hvor det gikk hen. Etter to timer var det klart, det gikk rett til himmels.

Det er ikke ofte jeg tenker etter en film at jeg har vært vitne til noe stort, men en gang iblant skjer det. Oldboy er av denne typen. Jeg skammer meg litt over at jeg ikke har sett denne før, for dette er definitivt den beste filmen jeg har sett så langt i år. Filmen er ikke et sørkoreansk forsøk på å lage en Hollywood-film. Oldboy setter standarden for hvordan Hollywood bør lage film. Jeg vil ikke beskrive historien eller plottet i denne omtalen. Det vil være rett og slett uhøflig ovenfor de som ikke har sett filmen. Derimot vil jeg si at denne filmen inneholder overraskelsesmomenter og diverse plottvister som for hårene til en filmentusiast til å reise på hele kroppen i ren og skjær begeistring. Filmmusikken setter stemningen på de rette stedene. Kameraføring og bildeovergangen holder høy internasjonal klasse. Replikkene sitter som flua på solveggen en varm vårdag og blir levert av skuespillere hvor samtlige presterer godt over det vanlige. Når disse faktorene blir satt sammen av Parks glimrende regi sitter man igjen med en aldeles fantastisk filmopplevelse. Denne filmen er et mesterverk. Hvorvidt den er et tidløst mesterverk gjenstår og se. Mitt tips er at jeg om ti år fortsatt rangerer den som en av mine absolutte favorittfilmer.

2 kommentarer:

Unknown sa...

Er enig med at Oldboy er en knakende god film. Forstyrrende til tider, men veldig bra. Men styr unna Lady Vengeance. Den er bare usmakelig.

Kristian Nesbu Vatne sa...

enig med du, oldboy er konge!